Vinnere av Stockman-prisen 2019

Vinnere av årets Stockman-pris var Tomra og Grieg Seafood for henholdsvis åpen klasse og klasse for mindre og mellomstore selskaper. I tillegg vant MOWI pris for beste IR-team.

25. september var det tid for utdeling av Stockman-prisen for trettiandre året på rad. Tomra og Grieg Seafood var vinnere i henholdsvis åpen klasse og klasse for mindre og mellomstore selskaper. I tillegg vant MOWI pris for beste IR-team.

Forening for Finansfags pris for beste rapportering til finansmarkedet tildeles Tomra og Grieg Seafood for 2019. For trettiandre året på rad, er Stockman-prisen gitt til det børsnoterte selskap i Norge, som er best på løpende informasjon overfor finansmiljø og aksjonærer, og som anses å ha utgitt de beste års- og delårsrapporter basert på finansanalytiske prinsipper.

To prisklasser

Prisen blir utdelt i to klasser: Tomra vant «Åpen klasse» mens, Grieg Seafood vant «Klasse for mindre og mellomstore selskaper». I tillegg deles det ut en pris til teste IR-team. Denne prisen gikk i år til MOWI.

Alle meglerhusene og de største investorene i Norge blir bedt om å foreslå tre aktuelle kandidater i hver klasse. I tillegg kan alle medlemmene i FFN nominere kandidater til Stockman-prisen. Vinnerne av Stockman-prisene de siste to årene; MOWI og Borregaard i åpen klasse, Sbanken og Storebrand i den mindre klassen og DNB og XXL i IR-klassen, er ikke aktuelle kandidater da de er i «karantene».

En egen Stockman-komité går igjennom forslagene. Det legges spesiell vekt på følgende kriterier:

 • Oversikt og konsistent regnskap med utfyllende noter
 • Tilpasningsevne til nye lover og regnskapsregler
 • Resultatorientert segmentrapportering som gir tilstrekkelig grunnlag for verdivurderinger
 • Formidling av markedsvurderinger og strategi for de viktigste virksomhetsområdene
 • Kvalitet på miljørapportering og tilleggsinformasjon om verdiskapning i henhold til FFNs anbefalinger
 • «Investor relations»-arbeid i form av presentasjon, bedriftsbesøk, løpende informasjon, imøtekommenhet ved henvedelser etc.
 • Åpen, troverdig og konsistent informasjon
 • Hurtig og rimelig utfyllende info til markedet ved viktige nyheter
 • Håndtering av informasjon i forbindelse med vesentlige, uforutsette hendelser/endringer av rammevilkår
 • Definering og praktisering av god corporate governance i henhold til «Norsk anbefaling Eierstyring og selskapsledelse»
 • Kvalitet og brukervennlighet på hjemmeside og elektronisk kommunikasjon
 • Likebehandling av analytikere og respekt for uavhengig finansanalyse

Etter første gjennomgang av kandidatlisten gikk følgende selskaper til finalen – i alfabetisk rekkefølge:

Åpen klasseMindre og mellomstore selskaper
Aker BPAker Solutions
DNBFjordkraft
TomraGrieg Seafood
Kitron
Ocean Yield

Alle de store meglerselskapene, så vel som alle de store investorene i det norske markedet har svart på detaljerte spørreskjemaer basert på listen med kriterier, og det er disse vurderingene som er grunnlaget for tildelingen av 2019-prisene.

Vinnere av årets pris

Vinnerne ble som nevnt Tomra med DNB som «runner up». Det er andre gangen Tomra vinner prisen i åpen klasse, første gang var i 1999, de vant også i 2007 men da i klassen for mindre og mellomstore selskaper. I klassen for mindre og mellomstore selskaper gikk Grieg Seafood til topps første gang de var med i finalen.

Tomra scorer høyt på Miljø- og samfunnsansvar, Likebehandling av markedsaktørene, Eierstyring og selskapsledelse, Tydelig og langsiktig strategi, markedsinformasjon og industriutvikling og Åpen, troverdig og konsistent informasjon.

Grieg Seafood scorer høyt på Tydelig og langsiktig strategi, markedsinformasjon og industriutvikling, Selskapspresentasjoner (CMD), Likebehandling av markedsaktørene, Miljø- og samfunnsansvar og Tilgjengelighet på nøkkelpersonell.

I 2002 introduserte vi prisen for «Beste IRO». I 2004 ble prisen endret til å omfatte hele IR-teamet i erkjennelsen av at IR ofte er et teamarbeid. Årets Stockman-pris for «Beste IR-team» ble vunnet av MOWI, som scorer høyt på at de er klare og tydelige på strategi og kapitalstruktur, konsistent oppfølging av definerte KPI’er og en god og fyldig årsrapport.

Forbedringskandidat

I forbindelse med årets avstemming ba FFN hvert av meglerhusene/investorene om også å foreslå de tre kandidatene som de mente hadde det største forbedringspotensialet i sin virksomhet overfor finansmarkedene, sett i forhold til hva man kan forvente ut fra selskapets størrelse og ressurser. I sammenfatningen av disse kandidatene var Norwegian det selskapet som ble nevnt av flest meglerhus og investorer. Hensikten med denne delen av avstemmingen er for øvrig ikke å «henge» ut enkeltselskaper, men å gi et kollektivt innspill fra investormarkedet om at det som gjøres innenfor Investor Relations virksomheten, bør forbedres.

For at også denne delen av avstemmingen skal ha et konstruktivt preg, har FFN bedt to erfarne analytikere, som følger selskapene, om å sette opp en momentliste over de viktigste punktene, som de, ut fra sin egen erfaring, antar er grunnlaget for at forbedringspotensialet oppfattes som stort.

For Norwegian sitt vedkommende gir analytikerne blant annet følgende kommentarer: Informasjonsformidling i mindre fora, Formidling av spekulasjoner / ikke etterrettelig informasjon. Bedring, men fortsatt for lite informasjon rundt gjeld og capex. Både styreleder og adm. dir er ny etter at forbedringsinnspillene ble gitt.

Mer informasjon og bilder fra årets Stockman-pris

Dokumenter

FFN_Conventions_Certificate_Bond_Markets_May_2015

Last ned

FFN_Rentekonvensjon_mai_2015

Last ned

Regnskap_2018

Last ned

Lenker

Nyttig info

Pellentesque bibendum interdum purus ac maximus. Ut commodo ligula tempor augue semper, eu eleifend sapien finibus. Ut eget vestibulum odio. Donec in eros mi. Pellentesque vitae nulla sit amet libero ultricies condimentum. Vivamus tristique feugiat enim. Duis at ornare justo, in vestibulum ligula. Fusce quis malesuada mauris. Proin rutrum, leo vel vestibulum convallis, ex dolor commodo tortor, sed egestas turpis lorem nec orci.